Φοινικιάς, Μονή Μιχαήλ Αρχαγγέλου 


Το μικρό μοναστήρι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου που σήμερα ανήκει στην ενορία Σελλίων αποτελούσε μετόχι της μονής Προφήτη Ηλία στα Ρούστικα. Τα κτίσματα της μονής δημιουργούν περίβολο, ο οποίος περικλείει αυλή με σκεπαστό πηγάδι. Ο ναός βρίσκεται έξω από τον περίβολο, αποκομμένος από το υπόλοιπο κτηριακό συγκρότημα. Το συγκρότημα χρονολογείται με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του στον 18ο αιώνα. Το 2009 ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασής του, από την ενορία Σελλίων. Στον χώρο σήμερα λειτουργεί έκθεση εκκλησιαστικών κειμηλίων, ενώ ο χώρος του ελαιοτριβείου της μονής έχει διαμορφωθεί σε λαογραφική έκθεση.


Tο καθολικό 

Ο ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου βρίσκεται έξω από τον περίβολο της μονής. Πρόκειται για μονόχωρο ναό, ο οποίος οικοδομήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στη θέση παλιότερου ναού.

Βιβλιογραφία

Κουγλέρη, Φ. (2014). Το μετόχι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στο Φοινικιά. Στο Πρακτικά του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου:  Η Επαρχία Αγίου Βασιλείου από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Περιβάλλον – Αρχαιολογία – Ιστορία – Κοινωνία (Σπήλι – Πλακιάς 19-23 Οκτωβρίου 2008), τ. Β΄, Βυζαντινοί Χρόνοι – Βενετοκρατία, Ρέθυμνο, 363-384.

 

Φωτογραφικό Υλικό