Άποψη του εσωτερικού της προσωρινής έκθεσης του αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου - Προσωρινή έκθεση


Η προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου στεγάζεται στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου στην παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, ο οποίος αποτελούσε το καθολικό της ομώνυμης μονής του τάγματος των Φραγκισκανών μοναχών. Ο ναός  ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος και ορθογώνιο πρεσβυτέριο, που το πλαισιώνουν δύο ορθογώνια παρεκκλήσια.

Η αρχαιολογική έκθεση φιλοξενεί, εκθέτει και προβάλει χαρακτηριστικές αρχαιότητες, διαχρονικά προερχόμενες από θέσεις της Περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, αναδεικνύοντας το ιδιαίτερα ενδιαφέρον αρχαιολογικό τοπίο της. Περιλαμβάνει ευρήματα από συστηματικές  ανασκαφές Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και Ιδρυμάτων ημεδαπών και αλλοδαπών Πανεπιστημίων και τις συστηματικές και σωστικές ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η οργάνωση της έκθεσης είναι χρονολογική, περιλαμβάνοντας ευρήματα από οικιστικά, ταφικά και θρησκευτικά σύνολα από τους προϊστορικούς έως και τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Βιβλιογραφία

Τζιγκουνάκη Α. (επιμ.) (2016).  Οδηγός Αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου-Προσωρινή έκθεση. ΥΠΠΟΑ/Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Ρέθυμνο.